Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Προβληματισμός σχετικά με τη στάση του Συλλόγου για τα Κ.Ε.Σ.

Είναι δεδομένο ότι η αναγνώριση των Κ.Ε.Σ. είναι κάτι που είτε μας αφήνει αδιάφορους είτε μας θίγει. Πάντως, καλό δε μας κάνει σε καμία περίπτωση. Επομένως, είναι λογικό να υπάρξει μία αντίδραση. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Από καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Παιδείας μέχρι δημοσίευση κειμένων που να αιτολογούν τις θέσεις μας. Όμως, πριν φτάσουμε σε αυτό, πρέπει να αποκρυσταλλώσουμε ποιες είναι οι θέσεις μας. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία μερίδα φοιτητών να απορρίπτει ό,τι πάει να περάσει, θεοποιώντας την κατάληψη, και μία άλλη μερίδα να βρίζει τους πρώτους για την κατάληψη. Ωστόσο, το ζήτημα των Κ.Ε.Σ. υπάρχει και κάτι πρέπει να γίνει. Προσωπικά, δε θεωρώ λύση ούτε το αυτομαστίγωμα μας μέσω της κατάληψης που προτείνει η πρώτη μερίδα ούτε το κλείσιμο των ματιών που προτείνει η δεύτερη.

Και το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι, λοιπόν, τι θέλουμε να γίνει και τι είναι εφικτό να γίνει: Να κλείσουν τα Κ.Ε.Σ; Να τεθούν αυστηροί όροι για την αναγνώριση των αποφοίτων τους; Να αναγνωρίζονται αλλά όχι ως ισάξιοι των δημοσίων; Κάτι άλλο; Πάντως σίγουρα κάτι στο οποίο θα συμφωνούμε όλοι είναι ότι δεν είναι επιθυμητή η παρούσα κατάσταση δηλαδή να υπάρχουν και εμείς να κάνουμε σαν να μην υπάρχουν.
Αφού καταλήξουμε στο τι πρέπει να γίνει, ερχόμαστε στο πώς θα το διεκδικήσουμε. Και εκεί μπορούμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές μορφές δράσης αντί της κατάληψης. Μορφές που θα επικεντρώνονται στην ενημέρωση του κόσμου και στην άσκηση ουσιαστικής πίεσης.

Αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει είναι ότι γινόμαστε αποδέκτες έτοιμων των απαντήσεων και για τα δύο ερωτήματα δίχως να έχει προηγηθεί γόνιμος διάλογος για από κοινού απόφαση που θα εκφράζει το Φοιτητικό Σύλλογο ως οντότητα. Δηλαδή διαδικασία φύσει αντίθετη με τη λογική της λήψης οποιασδήποτε συλλογικής απόφασης που μετατρέπει τη Συνέλευση από ζωντανό όργανο λήψης αποφάσεων σε επίδειξη δύναμης της εκάστοτε παράταξης.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

As katevasoume ena plaisio pou na zita summetoxi stin poreia pou kanoun oles oi sxoles 1 imera ana evfomada alla parallila diatirisi tis sxolis anoixtis oles tis upoloipes meres kai oles tis ypoloipes wres tis meras tis poreias..exei apodeixtei oso pio fanera ginetai pws i katalipsi mono kako se emas kanei..kai malista megalo.

Unknown είπε...

Αφου βλέπουμε πως οι ΓΣ μας συνεχίζουν και σχηματίζουν απαρτία απο κάποιους κολλημένους, πρέπει να κατεβεί επιγόντως πλαίσιο "Ανοιχτης σχολής - Συμμετοχή στην πορεία" γιατι πολύ φοβάμαι πως τα ΕΑΑΚ δεν εμαθαν τίποτα απο τις σθνεχόμενες καταλήψεις του 2005-2006 και 2006-2007. :-@

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω με τον προηγουμενο ....Σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να θεοποιουμε τις καταληψεις και τα λουκετα γιατι το μονο που κανουμε ειναι να υποβαθμιζουνμε τις σπουδες μας και να δημιουργουμε στην κοινωνια την εντυπωση οτι οι φοιτητες ειναι τεμπεληδες που κανουν καταληψεις απλα και μονο για να χασουν μαθημα και οτι τα δημοσια πανεπιστημια δεν προσφερουν τιποτα στην κοινωνια ,πραγμα απολυτως ψευδες ..Για αυτο θελουμε ανοιχτα πανεπιστημια και παραλληλα να διαμαρτυρηθουμε με καποια αλλο τροπο ..
Επισης θα πρεπει να διεκδικησουμε και την ισοτιμιση του πτυχιου μας με μαστερ ,χρονιο αιτημα για το οποιο δεν ακουω κανενα να μιλαει αυτην την περιοδο ...
ΚΑΙ το βασικοτερο πρεπει ολοι οι φοιτητες να ξυπνησουν απο το ληθαργο και να ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ 200-300 ΑΤΟΜΑ σε μια σχολη με 3000 εγγεγραμενους φοιτητες ...

Ανώνυμος είπε...

Προς τον πρώτο ανώνυμο και τον Πάνο, έχω μία ένσταση σχετικά με την αναφορά σε Συμμετοχή στην πορεία. Η πορεία καλό είναι να γίνει, αν γίνει, με κάποια αιτήματα. Το θέμα είναι: Ποια τελικά είναι αυτά τα αιτήματα?
Δεν μπορείς ως Σύλλογος να καλείς τον κόσμο σε πορεία δίχως να λες για τι θα πορευτείς, τι θα γράφει το πανώ σου.

Προς το δεύτερο ανώνυμο, συμφωνώ απόλυτα με το τι εικόνα δημιουργείται αυτή την περίοδο και για την αναγκαιότητα των ανοικτών σχολών. Δεν πιστεύεις όμως ότι πρέπει να γίνει και κάτι πέρα από απλά ανοικτή σχολή? Και πριν διαμαρτυρηθούμε, μήπως θα έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε τι διεκδικούμε και γιατί το διεκδικούμε?
Τώρα σχετικά με το μάστερ, είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο ασφαλώς πρέπει να εξεταστεί.

Ανώνυμος είπε...

Η αποψη μου ειναι οτι δε μπορει ενα ανεξαρτητο πλαισιο να το παιξει παραταξη στη θεση της παραταξης. Διατηρηση της σχολης ανοιχτης με ανεξαρτητο πλαισιο για δυο βδομαδες και θα δειτε πως μετα οι ΑΝΑΦΗ θα αντιληφθουν την αντιρρηση των φοιτητων και θα προτεινουν εναλλακτικες μορφες αγωνα ωστε να ψηφιστουν. Επομενως αρκει ενα πλαισιο που θα λεει οτι επιθυμουμε να διαφυλαξουμε το δημοσιο πανεπιστημιο και τη θεση του στο επιπεδο που τους αρμοζει σε ενα περιβαλλον συνεχους αμφισβητησης του και να μη δινουμε πατημα σε οσους περιμενουν να βρουν πατημα στη μη ομαλη λειτουργια του.
Προφανως και μπορουμε να καταδικασουμε καθε προσπαθεια εξισωσης των ΚΕΣ, δεδομενου οτι κανενας μας δε συμφωνει με την αναγνωριση του καθε ψευτοκολλεγιου. Αλλα πανω απ ολα δε θα δωσουμε πατημα σε ολους αυτους. Ειναι και δικη μας ευθυνη.-

Ανώνυμος είπε...

Eimai foithths apo to 2oetos kai eimai mazi sas! Katevaste aneksarthto plaisio kai tha to sthriksoume polloi!!!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμοι και ThinkPositive:
Όταν ξεκίνησε η κίνηση αυτή για το ανεξάρτητο πλαίσιο (πέρυσι την άνοιξη) είχαμε αποφασίσει να μην πάρουμε μια συγκεκριμένη θέση επί των προεδρικών εκλογών, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα των απόψεων των συμφοιτητών μας, καθώς και εμάς των ιδίων.
Σήμερα, όμως, το θέμα μας είναι τα Κ.Ε.Σ. και το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών φαίνεται ν' αντιτίθεται στην ισοτίμησή τους με τα Α.Ε.Ι. Γι' αυτό λοιπόν, αφενός, όπως και οι Ανώνυμοι επισημαίνετε, ίσως θα έπρεπε να κατέβει ένα πλαίσιο που να προτείνει συμμετοχή στην πορεία.
Αφετέρου, όμως, ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε αρχικά αυτή η δράση είναι για να συνδράμει στον τερματισμό των αλλεπάλληλων καταλήψεων, που κάθε άλλο παρά ωφελούν τόσο εμάς τους φοιτητές, όσο και το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Γι' αυτό, ΙΣΩΣ θα έπρεπε να αρκεστούμε σε ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της Σχολής και ταυτόχρονα να καταδικάζει την εξίσωση των Κ.Ε.Σ., όπως λέει και ο ThinkPositive, αφήνοντας (όχι ότι αυτό είναι το ιδανικότερο) τις παρατάξεις να καθορίσουν τις άλλες μορφές πάλης με τις οποίες θα εναντιωθούμε.
Αυτό όμως, φίλε 3ε Ανώνυμε, θα πρέπει να το αποφασίσουμε όλοι μαζί, διότι το πλαίσιο αυτό πηγάζει από όλους όσους το στηρίζουν. Για το λόγο αυτό περιμένουμε και άλλα σχόλια, προτάσεις και κείμενα προς δημοσίευση από εσάς, καθώς σκοπός μας είναι να συνδιαμορφώνουμε τα πλαίσια έτσι ώστε να εκφράζουν όλους τους ανεξάρτητους και όχι μόνο φοιτητές, και όχι να ψηφίζουμε τις αποφάσεις που άλλοι πήραν για εμάς.
Θυμίζω ότι μπορούμε να επικοινωνούμε και στο e-mail: omadafoititonshmmy@gmail.com.

Ανώνυμος είπε...

προτείνω γενικά να γίνει μια μάζωξη την δευτέρα, να κάνουμε μια αξιολόγηση της κατάστ;ασης και να συζητήσουμε το ενδεχόμενο και την μορφη πλαισίου για την επόμενη συνέλευση.
Πέρα από αυτό νομίζω ότι καλό είναι να προσπαθήσουμε να αίρουμε την ασάφεια σε σχέση με τα ΚΕΣ, και να κάνουμε μια σχετική συζήτηση/δημοσίευση/μπροσούρα.

Paraha R. Actish