Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Πλαίσιο Ομάδας Φοιτητών για τη Γ.Σ. 16/12/08 του Φ.Σ. Η.Μ.Μ.Υ. Ε.Μ.Π.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 16/12/2008 ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Η.Μ.Μ.Υ. Ε.Μ.Π.

Ζούμε τις ημέρες αυτές μια πρωτοφανή εκδήλωση οργής και δυσαρέσκειας του λαού ολόκληρου, η οποία αφορμή είχε την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αιτίες όμως πολύ βαθύτερες, οι οποίες έχουν συσσωρευθεί εδώ και χρόνια ολόκληρα.

Δεν υπάρχουν λόγια για να χαρακτηρίσει κανείς μια τέτοια ενέργεια, είναι μια εντελώς αδικαιολόγητη, ανάρμοστη, τρομοκρατική, χυδαία στυγνή δολοφονία, για την οποία υπεύθυνος δεν είναι μόνο ο ειδικός φρουρός, αλλά και οι τακτικές που γενικότερα χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία (και όχι μόνο) χρόνια, στην «αστυνόμευση» «επικίνδυνων» περιοχών, στη συμπεριφορά της απέναντι στους πολίτες, τους οποίους και οφείλει να υπηρετεί, αλλά κυρίως στις εντολές που παίρνει από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας στις ενέργειες της αστυνομίας τα τελευταία χρόνια. Και σε αυτήν είναι συνυπεύθυνη και η κυβέρνηση, που δίνει εντολές για σπασίματα και καταστολή των πορειών, καθώς και η Δικαιοσύνη, που τις επαινεί, αρνούμενη να τιμωρήσει παραδειγματικά τις ενέργειες αυτές (ζαρντινιέρες, πράσινα παπούτσια, κοκ.). Τα ίδια βλέπουμε να συνεχίζονται με τη βίαιη καταστολή των πορειών.

Σημαντικό ρόλο επίσης στην πρωτοφανή αυτή έκφραση οργής διαδραματίζει και η προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης και γενικότερα των 300 τόσο κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση όσο και γενικότερα, να κρατά τη μερίδα του λέοντος για τον εαυτόν της, δηλαδή τις τράπεζες, τις μεγάλες εταιρείες και γενικότερα το κεφάλαιο, μοιράζοντας ψίχουλα σ' αυτούς στων οποίων τις πλάτες στηρίζονται.

Είναι τουλάχιστον αυτονόητο ότι σύσσωμος ο ελληνικός λαός οφείλει να δώσει σε αυτές τις τακτικές μια ηχηρή απάντηση: ότι ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ. Και πιο ηχηρή απ' όλες τις φωνές πρέπει να είναι η δική μας, των φοιτητών. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να είμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ανεξαρτήτως παρατάξεων, κομμάτων και ιδεολογιών.


Κατά τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, γίναμε μάρτυρες σφοδρών επεισοδίων στο κέντρο πολλών πόλεων της χώρας, τα οποία, εκτός του ότι κατέδειξαν με τον πιο δυναμικό τρόπο την οργή αυτή, είχαν και ως αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών ανθρώπων «μεροκαματιάρηδων», ανθρώπων σαν και αυτούς που κατεβαίνουν στις πορείες. Και για τις καταστροφές αυτές υπεύθυνη είναι μικρή μερίδα ανθρώπων οι οποίοι (ίσως και καθοδηγούμενοι και υποστηριζόμενοι από ψηλά) με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αμαυρώσουν τις διαδηλώσεις και να πλήξουν το λαό. Με τις καταστροφές αυτές λοιπόν διαφωνούμε και οφείλουμε κατά τη συμμετοχή μας στις διαδηλώσεις, να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για να διαφυλάξουμε τις κινητοποιήσεις μας από τέτοια περιστατικά.


Ως φοιτητές όμως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που μας απασχολούν. Ένα από αυτά, είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών σαν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτό έρχεται να πλήξει τόσο το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όσο και το κοινωνικό σύνολο, δεδομένου ότι είναι σχεδόν αδύνατο ένα ιδιωτικό κολέγιο που προσφέρει σπουδές τριετούς διάρκειας, χωρίς κανέναν έλεγχο, να παρέχει εξίσου αξιόπιστη και πλήρη μόρφωση με αυτή που παρέχεται από τα δημόσια ΑΕΙ.

Πιο σημαντικό, όμως είναι το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια, το δημόσιο Πανεπιστήμιο υποβαθμίζεται συνεχώς, καθώς βάλλεται τόσο από την αδιαφορία του κράτους και την υποχρηματοδότηση, όσο και «εκ των έσω», λόγω ελλιπούς οργάνωσης (ανεπαρκή εργαστήρια, ολιγομελές προσωπικό και πολλά άλλα) καθώς και των κατά καιρούς παρατεταμένων καταλήψεων, που οδηγούν σε απώλειες εργαστηρίων και εκπαιδευτικών ωρών που στην πράξη δεν αναπληρώνονται, καθώς και στην εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών μας. Τα πολύ σημαντικά αυτά θέματα, όμως, λόγω της συγκυρίας, καλό θα ήταν να συζητηθούν στην επόμενη Γενική Συνέλευση.

Τέλος, ένα φλέγον θέμα που μας αφορά και χρειάζεται άμεση λύση, είναι η ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει πολύ. Είναι αδύνατο και απαράδεκτο να αναμένεται από τους φοιτητές να παρακολουθούν εργαστήρια και να κάνουν εργασίες, χωρίς να έχουν καν ένα σύγγραμμα στο οποίο να μπορούν να βασισθούν.


Καταδικάζουμε:

  1. Τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, καθώς και κάθε μορφή αυθαιρεσίας, αστυνομικής ή μη

  2. Τη βίαιη και αναίτια καταστολή των πορειών (μαθητικών και όχι μόνο) από τις δυνάμεις της αστυνομίας

  3. Τις καταστροφές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων

  4. Την προκλητική στάση της κυβέρνησης και πολλών κομμάτων που αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες για τη δολοφονία, καθώς και τη μικροπολιτική εκμετάλλευσή της


Προτείνουμε:

  1. Συμμετοχή του ΦΣ. ΗΜΜΥ. στις ειρηνικές κινητοποιήσεις για την καταδίκη της δολοφονίας.

  2. Συμμετοχή του ΦΣ. ΗΜΜΥ. στο πανελλήνιο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 18/12/2008.

  3. Διεξαγωγή ανοικτής συζήτησης την Τετάρτη 17/12/2008 και ώρα 18:00, για να βρούμε νέους αποδοτικότερους τρόπους που θα συμπληρώσουν τους ήδη εφαρμοζόμενους, για τη διάδοση των απόψεων του φοιτητικού κινήματος και για τη συνέχιση των διεκδικήσεών του.


Απαιτούμε:

  1. Παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου – καλύτερη συμπεριφορά της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές

  2. Άμεση διανομή συγγραμμάτων

  3. Ορισμό αναπληρώσεων για χαμένα εργαστήρια και μαθήματα

  4. Να μην αναγνωρισθούν τα ΚΕΣ.


Αποφασίζουμε:

  1. Παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Σχολής για άμεση διανομή συγγραμμάτων την Τετάρτη 17/12/2008 και ώρα 12:30.

  2. Διακοπή των εκπαιδευτικών διαδικασιών της Σχολής την Πέμπτη 18/12/2008 από τις 12:00 έως τις 16:00, για συμμετοχή στην πορεία.

  3. Νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 15/01/2009 και ώρα 14:30, με θέμα την απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου και ό,τι άλλο προκύψει.