Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ανακοίνωση της Ομάδας Φοιτητών για τη Γ.Σ. της 10/06/08

Φίλοι συμφοιτητές/τριες,

Είναι κοινή αλήθεια ότι για κάθε σύλλογο η Γενική Συνέλευση των μελών είναι το πλέον αρμόδιο όργανο λήψης αποφάσεων. Είναι όμως πολλές οι φωνές που μιλάνε τον τελευταίο καιρό για εκφυλισμό και απαξίωση της Γενικής Συνέλευσης του δικού μας Φοιτητικού Συλλόγου. Μετά από τη συμμετοχή μας ως «Ομάδα Φοιτητών» στην τελευταία Γενική Συνέλευση καταστήσαμε σαφές ότι η βούληση του Φοιτητικού Συλλόγου μπορεί και είναι θεμιτό να εκφράζεται και από μεμονωμένους, άσχετους με παρατάξεις και σχήματα, φοιτητές. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε φοιτητή/τριας που ενδιαφέρεται για τη Σχολή του/της να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση και είναι πολύ περισσότερο θεμιτή η ενεργή ενασχόληση με τα κοινά προβλήματα μέσα από την κατάθεση προτάσεων προς ψήφιση.

Η δική μας προσπάθεια είχε αυτόν ακριβώς τον σκοπό: Να δώσει την ευκαιρία σε μια μικρή ομάδα φοιτητών να ετοιμάσει προτάσεις που θεωρεί ότι είναι σημαντικές και να τις καταθέσει προς ψήφιση. Η θεματολογία των σκέψεων αυτών άφησε έξω πολλά από τα «συνήθη θέματα» των Γενικών Συνελεύσεων. Οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό ήταν δύο:

  • Θέλησή μας ήταν να τοποθετηθούμε πρωτίστως για όσα θέματα θεωρούμε εμείς ως σημαντικότερα και όχι να ακολουθήσουμε τις πεπατημένες συζητήσεις της Γενικής Συνέλευσης. Αυτό δεν στόχευε σε απαξίωση της συνήθους θεματολογίας: συμμετείχαμε κατ’ ιδίαν σε πολλές συζητήσεις ώστε να εξετάσουμε τις απόψεις μας και τις προτεραιότητές μας και να δούμε αν χρειάζονται αλλαγές.

  • Στόχος μας ήταν να προτείνουμε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες αποφάσεις, που θα αφορούσαν πρώτα εμάς τους ίδιους. Κάθε απόφαση ενός συλλόγου οφείλει να είναι συνεπής με αυτήν την αρχή και πολύ περισσότερο κάθε απόφαση ενός Φοιτητικού Συλλόγου.

Έχοντας σαν δεδομένες αυτές τις σκέψεις, δεν αναφερθήκαμε στην στάση μας απέναντι στα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που απασχολούν αυτόν τον καιρό την κοινωνία μας, αφού θεωρούμε πως η ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης αναφορικά με αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν προκύπτει εν μια νυκτί. Αποφύγαμε να δώσουμε εύκολες απαντήσεις τύπου «συμφωνούμε» ή «διαφωνούμε» σε ερωτήσεις όπως η στάση μας απέναντι στο Νόμο-Πλαίσιο, γιατί ως ενεργοί πολίτες είναι αδιανόητο τόσο το να δεχόμαστε άνευ όρων τις προτάσεις κάθε διοικητικού οργάνου, όσο και το να απορρίπτουμε κάθε πρόταση που κάνουν όσοι (θεσμικά τουλάχιστον) έχουν την κύρια ευθύνη για την ευημερία τη κοινωνίας μας. Γνώμη μας είναι ότι η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Είναι άλλωστε περιττό να επαναλαμβάνουμε ότι μέχρι και κάθε μια ξεχωριστή λέξη ενός Νόμου, ενός Κανονισμού, ενός Καταστατικού, ακόμα και μιας απλής Απόφασης, είναι σημαντικό να προκύπτει μέσα από διάλογο.

Για τον ίδιο λόγο, το πλαίσιό μας δεν είχε καμία αναφορά στα τυποποιημένα «ζητήματα σχολής». Το να «απαιτούμε να δοθεί λύση» είναι κατά τη γνώμη μας ανεύθυνη στάση. Οι φοιτητές πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν ή και περισσότερες και όταν είναι δυσαρεστημένοι με κάποιο θέμα να το θίγουν οι ίδιοι άμεσα και δραστικά. Μιας και δεν έχουμε συνεργαστεί ποτέ σε αυτό το επίπεδο με καθηγητές δεν θελήσαμε να δοκιμάσουμε πολλά και γι’ αυτό το μόνο που επιχειρήσαμε ήταν η εξασφάλιση αναπλήρωσης κάποιων εργαστηρίων. Απ’ όσο ξέρουμε αυτό έγινε. Με τη συμμετοχή όλων των φοιτητών είναι δυνατό να λυθούν και άλλα παρόμοια ευτελή στην ουσία ζητήματα που κοσμούν τα περισσότερα υπάρχοντα πλαίσια.

Για αυτούς τους λόγους και επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε στο να αναιρεθεί η άποψη περί ανούσιων μονολόγων στη Γενική Συνέλευση, σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν προτάσεις μόνο για τις Προεδρικές Εκλογές, που είναι ζήτημα που χρειάζεται άμεση απόφαση από το Σύλλογο και για την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου (για την οποία αναλήφθηκε ήδη μια πρωτοβουλία και από μια άλλη ομάδα φοιτητών). Παράλληλα μέσα από αυτές τις προτάσεις περιγράφουμε τρόπους δράσης που θα θέλαμε να εφαρμοστούν γενικότερα από το νέο εξάμηνο στη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης και στην αντιμετώπιση των ζητημάτων Σχολής. Ελπίζουμε ότι οι φοιτητές που θέλουν μια καλύτερη Γενική Συνέλευση και μια καλύτερη Σχολή θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε και η δική μας ομάδα δημιουργήθηκε πρωτίστως από την θέλησή μας να κάνουμε την Σχολή μας καλύτερη και να προωθήσουμε την ελεύθερη έκφραση όλων των φοιτητών μέσα σε αυτή.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και σας περιμένουμε στη Συνέλευση.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Ανοικτή συζήτηση της Ομάδας Φοιτητών

Αύριο, Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008 και ώρα 17:30 - 20:00 θα διεξαχθεί ανοικτή συζήτηση στα Νέα Κτίρια Ηλεκτρολόγων, αναφορικά με τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου της Ομάδας Φοιτητών για την Συνέλευση της Τρίτης 10/06/08. Τα κύρια θέματα που προτείνονται για συζήτηση είναι:
  1. Αναπληρώσεις χαμένων ωρών και πρόγραμμα εαρινής εξεταστικής
  2. Προεδρικές εκλογές
  3. Ζητήματα Σχολής
καθώς και ό,τι άλλο προκύψει.
Σας καλούμε να εκφράσετε ελεύθερα τη γνώμη σας πάνω σε αυτά τα ζητήματα καθώς και σε ό,τι άλλο απασχολεί τη Σχολή μας, το Πολυτεχνείο, αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα και να συνδιαμορφώσουμε το ανεξάρτητο πλαίσιο της Ομάδας Φοιτητών για τη Γενική Συνέλευση της Τρίτης 10/06/08.

Έναρξη λειτουργίας του Ιστολογίου της Ομάδας Φοιτητών!

Από σήμερα και στο εξής λειτουργεί το ιστολόγιο Ομάδας Φοιτητών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.! Μπορείτε να βρίσκετε εδώ ανακοινώσεις για τη δράση της Ομάδας, τα νέα της Σχολής μας, και άρθρα για θέματα που μας αφορούν.
Πρόκειται για ομάδα ανοικτή προς οποιονδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει και να υποστηρίξει την πρωτοβουλία αυτή με κάθε τρόπο. Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις προτάσεις σας!
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: omadafoititonshmmy@gmail.com αλλά και καθημερινά στη Σχολή.
Παραθέτουμε πιο κάτω και δημοσιεύσεις της Ομάδας στο forum των φοιτητών της Σ.Η.Μ.Μ.Υ. που έγιναν πριν την έναρξη της λειτουργίας του ιστολογίου αυτού.