Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου της Σ.Η.Μ.Μ.Υ. Ε.Μ.Π. (Γ.Σ. 14/01/09)

ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΜΑΔΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΗΜΜΥ - ΓΣ ΗΜΜΥ 14/1/2009

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την περασμένη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου μας, γίναμε όλοι μάρτυρες ενός μεγάλου Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου. Μίας μαζικής διαμαρτυρίας των φοιτητών ενάντια στην κατεύθυνση που έχει δοθεί στην ελληνική παιδεία από την κυβερνητική πολιτική. Αυτή η μέρα χαρακτηρίστηκε επίσης από την εφαρμογή του "σωτήριου" ανασχηματισμού στο χώρο της επιβολής της τάξης. Άτομο με προϋπηρεσία ως εισαγγελέας της χούντας έδωσε την εντολή στις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν βίαια. Παράλληλα, πολλοί αστυνομικοί αποφάσισαν να εκδικηθούν για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον συναδέλφου τους "συνετίζοντας" ειρηνικούς διαδηλωτές με τα γκλομπ τους. Αίμα χύθηκε στους δρόμους. Την ίδια στιγμή που αιματοκυλίζονται οι δρόμοι της Αθήνας, ο νέος Υπουργός Παιδείας προτείνει "διάλογο από μηδενική βάση" για την παιδεία. Και ενώ δήθεν αποσκοπεί στην συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, κατ' ουσίαν επιχειρεί να θέσει το κοντέρ των φοιτητικών διεκδικησεων 3 ετών στο μηδέν. Η κίνησή του αυτή δε δείχνει παρά ένδεια ειλικρινώς προοδευτικών προτάσεων. Έχουμε, λοιπόν, προσπάθεια φίμωσης από 2 κατευθύνσεις.

Μείζον ζήτημα αυτήν την κρίσιμη στιγμή είναι η επαπειλούμενη αναγνώριση των ΚΕΣ ως ισότιμα των ΑΕΙ από την κυβέρνηση. Πρόκειται για μία βιαστική έναρξη του ξεπουλήματος της συνταγματικά κατοχυρωμένης τριτοβάθμιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Αρνούμαστε την ασύδοτη λειτουργία "πανεπιστημιακών ιδρυμάτων" δεύτερης διαλογής που θα δημιουργήσουν μία κατηγορία αναλώσιμων εργαζομένων, προορισμέων να γίνουν τα αυριανά θύματα της εργοδοσίας και Δούρειος Ίππος για την κατατρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Όσα προβλήματα και να αντιμετωπίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, δε θα βρουν τη λύση τους στα ΚΕΣ διότι τα ΚΕΣ δεν είναι σχέδιο αναβάθμισης του Ακαδημαϊκού αλλά του επιχειρηματικού χώρου. Γι' αυτό και θα διογκώσουν τα ζητήματα που ταλανίζουν την παιδεία και τη νεολαία. Συνεπώς, η πολιτική της κυβέρνησης παραπλανά τον ελληνικό λαό και προσφέρει ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και όχι πραγματικά χρήσιμες μεταρρυθμίσεις. Εμείς απαντάμε στην κυβέρνηση με τη συμμετοχή του Συλλόγου μας σε μαζικές πορείες διαμαρτυρίας, ώστε να διεκδικήσουμε την ανατροπή της υποβάθμισης του πανεπιστημίου που επιχειρείται. Η σχολή θα είναι κλειστή εκείνη την ώρα, ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία απουσίας από τα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια.

Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι η πολυήμερη κατάληψη χτυπάει κυρίως εμάς. Αρχικά, παίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι των καθεστωτικών ΜΜΕ και της κανιβαλικής λογικής των νούμερων και της τηλεθέασης. Ακόμη, απομακρύνει τον κόσμο από τη φοιτητική καθημερινότητα και ιδιότητα, περιορίζοντας τη συλλογικότητα του κινήματος. Η συμμετοχή στον αγώνα της εκπαίδευσης μπορεί να γίνει παράλληλα με τη συμμετοχή στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Στην παρούσα φάση η κατάληψη των Πανεπιστημίων έχει κορεστεί ως μέσο πάλης και χρειάζεται ανανέωση: Ας επανεξετάσουμε τη συχνότητα χρήσης αυτού του μέσου λαϊκής πάλης όχι τόσο σε συχνότητα όσο κυρίως σε περιεχόμενο, ώστε να εξακολουθήσει να είναι ένα όπλο στην φαρέτρα των κοινωνικών διεκδικήσεων και όχι μία ακόμη λαβή για την απαξίωση του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, η θεοποίηση ενός μέσου πάλης δεν ταιριάζει στην ριζοσπαστική δράση που θέλουμε να φέρουμε ως νέοι στην κοινωνία μας. Επιπλέον, τα κουτσουρεμένα εξάμηνα και οι εξεταστικές το κατακαλόκαιρο υποβαθμίζουν την ποιότητα σπουδών μας. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα υπερέχει οποιασδήποτε ιδιωτικής προσπάθειας, όχι μόνο επειδή έχει σκοπό τη γνώση και όχι το κέρδος, αλλά επειδή η γνώση που παρέχει είναι ασύγκριτα υψηλής ποιότητας.

Το θέμα της Γάζας απαιτεί, επίσης, την προσοχή όλων μας. Η συνεχιζόμενη θηριωδία και ανθρωπιστική κρίση αγγίζει όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους. Η καταδίκη της επιθετικότητας του κράτους του Ισραήλ από το Φοιτητικό Σύλλογο είναι αυτονόητη και πρέπει να εκφραστεί δημόσια, όπως έχει τοποθετηθεί ήδη ο Σύλλογος. Πρέπει, όμως, να δούμε και πως μπορούμε να δράσουμε. Οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του πολέμου με χρήση της έκτασης της χώρας μας πρέπει να εμποδιστεί. Περιστατικά, όπως αυτό με τη λειτουργία του λιμανιού του Αστακού ως κέντρου μεταφοράς φονικού υλικού μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και θα τα πολεμήσουμε.

Ακόμη και σε μία τόσο φορτισμένη περίοδο τα θέματα της σχολής είναι σημαντικά για εμάς. Το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε μία δημοκρατική σχολή είναι η Γενική Συνέλευση των φοιτητών της. Μία συνέλευση που οφείλει να είναι μάχιμη και μαζική, ώστε να στηρίζει το σκοπό ύπαρξής της, δηλαδή την έκφραση και ικανοποίηση των φοιτητικών αναγκών. Ωστόσο, η ΓΣ του συλλόγου μας έχει διαπιστωθεί από πολλούς ότι έχει προβλήματα ως διαδικασία. Εμείς, ως Ομάδα Φοιτητών, έχουμε προχωρήσει σε μία καταγραφή των υπαρχόντων ζητημάτων και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Δεν είναι δυνατόν, όμως, σε αυτό το κεφαλαιώδες εγχείρημα να προχωρήσουμε μόνοι μας. Γι' αυτό πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει μία καθολική συζήτηση με συμμετοχή όλων των παρατάξεων, σχημάτων και φοιτητών, ώστε να συμφωνήσουμε όλοι στις βελτιώσεις. Επιπλέον, είναι πάγιο το αίτημά μας για θεσμοθέτηση πτυχιακής εξεταστικής. Στηρίζουμε πλήρως αυτό το αίτημα και θα προχωρήσουμε στην απαίτηση εφαρμογής του, καθώς επίσης και σε μία διεξοδική κουβέντα για τους όρους της εφαρμογής του.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Συνοπτικά:

Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφόιτων των ΚΕΣ: Εναντιωνόμαστε στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ισότιμων των πτυχιούχων ΑΕΙ στους αποφοίτους των ΚΕΣ. Δεν αποδεχόμαστε την εμπορευματοποίηση του χώρου της ανώτατης παιδείας ως "λύση" στα προβλήματα των ΑΕΙ & ΤΕΙ. Καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση στα Νέα Κτήρια της σχολής τη Δευτέρα 19/1/2009 στις 15.00 με θέμα τη στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στην επιχειρούμενη θεσμοθέτηση των ΚΕΣ.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο αύριο, 15/01/2009, καθώς και αντίστοιχο την ερχόμενη εβδομάδα:

Κρίνουμε απαραίτητη τη συμμετοχή του Συλλόγου στην κινητοποίηση εναντίον των ΚΕΣ και του νόμου-πλαισίου τις ημέρες των Πανεκπαιδευτικών Συλλαλαητηρίων, με αναστολή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Σχολής από τις 11:00 το πρωί και έως το τέλος της ημέρας.

Δημόσια Δωρεάν Παιδεία:

Υπερασπιζόμαστε την παιδεία σαν υπέρτατο δημόσιο αγαθό με γνώμονα τον ακαδημαϊκό και κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου έναντι του αμιγώς επιχειρηματικού σκοπού των ΚΕΣ. Ζητάμε την αξιολόγηση των ιδρυμάτων από κάθε φορέα που το επιθυμεί, πρωτίστως από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, με στόχο τη διερεύνηση και επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και ελλείψεων και όχι με την απειλή κυρώσεων οποιουδήποτε χαρακτήρα. Απαιτούμε τη διασφάλιση θεσμικά της δημόσιας παιδείας πριν την συζήτηση για οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία στην ανώτατη εκπαίδευση.

Εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα:

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη διεθνή κατακραυγή απέναντι στο μακελειό που συνταράσσει τη διεθνή κοινότητα. Προτείνουμε τη δημοσίευση του ψηφίσματος της Ένωσης Παλαιστινίων Φοιτητών της προηγούμενης ΓΣ στην επίσημη ιστοσελίδα της σχολής (http://ece.ntua.gr) και αποστολή του από τη διοίκηση της σχολής στα ΜΜΕ ως επίσημη διαμαρτυρία του Συλλόγου Φοιτητών ΣΗΜΜΥ.

Εσωτερικά ζητήματα σχολής:

Αιτούμαστε τη θεσμοθέτηση πτυχιακής εξεταστικής μέσα από διεκδίκησή της στην επόμενη ΓΣ Τμήματος. Καλούμε όποιον έχει να προτείνει κάτι σχετικό με τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος να μας ενημερώσει. (ενδεικτικά: μέγιστος αριθμός χρωστούμενων μαθημάτων, ελάχιστο εξάμηνο φοίτησης δικαιούχων, πλήθος πτυχιακών εξεταστικών ανά έτος)

Αναμόρφωση διαδικασίας της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου:

Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες της ΓΣ, προσκαλούμε τα μέλη και τις συλλογικότητες του ΦΣ σε έναρξη συζητήσεων με στόχο την αναμόρφωση της διαδικασίας της ΓΣ.

Απεργία βιβλιοθήκης:

Στηρίζουμε την προσπάθεια για παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς όλους τους φοιτητές και ανανέωση των συμβάσεων για τους εργαζομένους σε αυτήν.

Με βάση τα παραπάνω:


ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ:

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει το φοιτητικό κίνημα με τον ανασχηματισμό και την έναρξη προσχηματικών διαλόγων για θέματα παιδείας. Ιδιαιτέρως την προχειρότητα και την ασυδοσία με την οποία επιδιώκουν τη δήθεν αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χώρου χωρίς τη συναίνεση των φοιτητών.

Την προσπάθεια κομματικών παρατάξεων να καπηλευτούν την ύπαρξη του παρόντος πλαισίου, ενδιαφερόμενοι περισσότερο για κομματικά συμφέροντα παρά για τα ζητήματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων (Ερυθρός Σταυρός).

Οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του Ισραήλ διαμέσου της Ελλάδας.

Την απόφαση Μαρκογιαννάκη για βίαιη καταστολή της πορείας της Παρασκευής και την αποθράσυνση των ΜΑΤ.

Την τυφλή βία των ημερών μας. Συγκεκριμένα, την επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, την επίθεση ενάντια στο νεαρό αστυνομικό και την επίθεση ενάντια στην κλούβα των ΜΑΤ.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

Συμμετοχή του ΦΣ στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της Πέμπτης 15/1/2009, καθώς και στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της ερχόμενης εβδομάδας με αναστολή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Σχολής από τις 11:00 (μία ώρα πριν την προσυγκέντρωση του Συλλαλητηρίου) μέχρι τη λήξη της ημέρας.

Νέα Γενική Συνέλευση του ΦΣ την Δευτέρα 27/1/2009, ώρα 14:30

Ανοιχτή συζήτηση για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για το ζήτημα των ΚΕΣ τη Δευτέρα 19/1/2009 στις 15:00 στα Νέα Κτίρια Ηλεκτρολόγων.

Παράσταση στην επόμενη συνέλευση τμήματος για θεσμοθέτηση πτυχιακής εξεταστικής.

ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΗΜΜΥ