Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Πλαίσιο Ομάδας Φοιτητών για τη Γ.Σ. 29/01/09 του Φ.Σ. Η.Μ.Μ.Υ. Ε.Μ.Π. (η οποία δεν είχε απαρτία)

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΣ ΗΜΜΥ 29-1-2009

Τα πάντα ρει:

Τις τελευταίες δύο βδομάδες, γίναμε μάρτυρες διαφόρων κοινωνικών φαινομένων που καλό θα ήταν να μην περάσουν απαρατήρητα.

Σχετικά με το εκπαιδευτικό μέτωπο, ο νέος υπουργός έπιασε δουλειά και καλεί όλους σε διάλογο από μηδενική βάση για την εισαγωγή των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια. Εύλογη υπόθεση είναι πως θεωρεί ότι ένα Πανεπιστήμιο που υπολειτουργεί, δήθεν αναβαθμισμένο από ένα Νόμο-Πλαίσιο του οποίου καλώς ή κακώς η μόνη συνεισφορά στην πράξη είναι να το διχάσει και να το απορρυθμίσει, δεν είναι προτεραιότητα αυτήν την εποχή. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών είναι κάτι που θα γίνει εξαιτίας της κοινοτικής οδηγίας αλλά δεν είναι προτεραιότητα στη δεδομένη συγκυρία. Αυτό το πάγωμα προβληματίζει ασφαλώς καθώς η ανακοίνωση έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που το φοιτητικό κίνημα είναι αδρανοποιημένο λόγω εξεταστικών, άρα και πιο ευάλωτο, σύμφωνα με τα πρότυπα αγωνιστικής κουλτούρας που μας έχουν υποβληθεί.

Έπειτα, κεντρικό θέμα των τελευταίων ημερών είναι τα «μπλόκα» που έχουν τοποθετήσει οι αγρότες σε διάφορους δρόμους κάνοντας αδύνατες τις οδικές μετακινήσεις ανάμεσα σε διάφορες πόλεις, για να αναδείξουν με αυτό τον τρόπο την δεινή οικονομική θέση που περιήλθαν φέτος από τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Ασφαλώς, η προσοχή πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στα αίτια που έχουν οδηγήσει τους κατοίκους της υπαίθρου σε τέτοιες ενέργειες, αίτια που χρειάζονται πραγματικό και μακροχρόνιο ενδιαφέρον για να επιλυθούν και όχι απλώς να «ανακουφισθούν» με την εξαγγελία της Κυβέρνησης για χορήγηση 500 εκατ. ευρώ προς ενίσχυση τους. Σίγουρα, η αντίδραση τους έχει προκαλέσει διάφορα προβλήματα σε συμπολίτες μας και όχι μόνο στον εαυτό τους αλλά η διαμαρτυρία τους έχει γίνει ακουστή, προκαλώντας ουσιαστική κοινωνική δυσλειτουργία, όπως κάθε μορφή διαμαρτυρίας που σέβεται τον εαυτό της και έχει στόχους στον αγώνα που διεξάγει.

Πιο πρόσφατη είναι ασφαλώς η κοπή δέντρων από πάρκο της Κυψέλης προκειμένου να αντικατασταθεί από χώρο στάθμευσης με πρωτοβουλία του δήμου. Ακούστηκαν διάφορες υποσχέσεις για άμεση αναφύτευση πολλαπλάσιων δέντρων στην περιοχή αλλά η ευαισθησία σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα που επιδεικνύεται τα τελευταία χρόνια (με αποκορύφωμα την αξιοποίηση των καμένων εκτάσεων πέρυσι που τότε είχαν κριθεί αναδασωτέες), δεν αφήνει αρκετά ελπιδοφόρα περιθώρια. Χαρακτηριστική και ιδιαίτερα αισιόδοξη ήταν η εναντίωση των κατοίκων της περιοχής στο ξερίζωμα των δέντρων η οποία, μολονότι αντιδημοκρατικά αγνοήθηκε από τους κρατούντες, θα ήταν επιθυμητό να αποτελέσει έναυσμα για ευαισθητοποίηση γύρω από οικολογικά θέματα που μας αφορούν όλους.

Απολογισμός εξαμήνου - Εξεταστική:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν ιδιαίτερα έντονο για το φοιτητικό σύνολο αρχικά με τη δολοφονία της 6ης Δεκεμβρίου και έπειτα με τη λαϊκή εξέγερση που ακολούθησε με τους δρόμους πλημμυρισμένους. Μέσα σε όλα αυτά, καθώς και πριν από το τραγικό περιστατικό, υπήρχε και υπάρχει ασφαλώς και το ζήτημα της αναγνώρισης των ΚΕΣ. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο Φοιτητικός Σύλλογος να καταφύγει σε Γενικές Συνελεύσεις, πορείες καθώς και καταλήψεις ολιγοήμερες ή εβδομαδιαίες. Αναμφίβολα οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα μία σημαντική πολιτική ευαισθητοποίηση αλλά αναπόφευκτα οδήγησαν και σε απώλειες αρκετών διδακτικών ωρών.

Αυτές οι χαμένες διδακτικές ώρες καλό θα ήταν λοιπόν να αναπληρωθούν δεδομένου ότι δεν πρέπει οι αγώνες να γίνονται εις βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προκαλώντας εκπτώσεις σε αυτήν. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ο ακαδημαϊκός και ο πολιτικός χαρακτήρας συγκροτούν τη φοιτητική μας ιδιότητα και δεν πρέπει να λειτουργούν σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικά. Ζητούμενο δεν είναι ασφαλώς να τηρηθεί το γράμμα του νόμου αλλά να γίνουν όλα όσα ήταν προγραμματισμένα να γίνουν επαρκώς και προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν επιθυμητό να κινηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Δυστυχώς, από την πλευρά των καθηγητών, παρουσιάστηκαν ελάχιστα αξιόλογα δείγματα καλής διάθεσης για συνεργασία. Οι απειλές για χαμένες εξεταστικές, τη στιγμή που με σωστές αναπληρώσεις υπάρχει χρόνος (όχι άπλετος πράγματι) και για εξεταστική, σίγουρα δεν προσφέρουν καλή βάση για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ακόμη, η απόφαση να μη γίνει Συνέλευση Τμήματος την Τρίτη λόγω της παρουσίας φοιτητών εντός της αίθουσας αναβάλλει τη λήψη απόφασης για ένα φλέγον θέμα, καλλιεργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας στον φοιτητικό κόσμο. Είναι αδιανόητο γιατί η ανησυχία για τα τεκταινόμενα στη σχολή και η ενεργός συμμετοχή του κόσμου στις διαδικασίες που τους αφορούν φαντάζει σε κάποιους ενοχλητική, ειδικά σε ένα χώρο όπως το Πανεπιστήμιο που θα έπρεπε να ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες. Ασφαλώς βέβαια και οι ίδιοι οι φοιτητές οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα τη θέση μας εντός μίας τέτοιας διαδικασίας καθώς υποτιμητικά σχόλια σαν και αυτά που ακούστηκαν από μία μερίδα δεν ευνοούν σε καμία περίπτωση τη συνέχιση της διαδικασίας σε κλίμα ομόνοιας και αλληλοσεβασμού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην επόμενη ΓΣ Τμήματος το θέμα θα διευθετηθεί ομαλά με γνώμονα τόσο την πλήρη αναπλήρωση των ωρών διδασκαλίας όσο και τη διασφάλιση της χειμερινής εξεταστικής.


Αποφασίζουμε λοιπόν:

1) 4 βδομάδες αναπλήρωσης ως τις 27 Φεβρουαρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί ουσιαστικά η ύλη σε όλα τα μαθήματα. Προτείνουμε να επιχειρηθεί και ανταλλαγή ωρών μεταξύ μαθημάτων που έχουν ολοκληρωθεί και μαθημάτων που χρειάζονται περισσότερες ώρες προκειμένου να υπάρξει πληρότητα σε όλα τα μαθήματα.

2) Κατόπιν εξεταστική 3,5 εβδομάδων ως τις 26 Μαρτίου προκειμένου να εξετασθούν τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου και να ακολουθηθεί η ομαλή ροή του ακαδημαϊκού έτους.

3) Άμεση έκδοση προγράμματος εξεταστικής.

4) Δεδομένης της απόφασης της Πρυτανείας για παράταση του ακαδημαϊκού έτους το καλοκαίρι ως τις 24/7, το εαρινό εξάμηνο και η εαρινή εξεταστική μπορούν χρονικά να γίνουν στο διάστημα που υπολείπεται. Ωστόσο, αν τεθεί ανάγκη για διπλή εξεταστική, είναι προτιμότερο αυτή να περιέχει την εαρινή καθώς έχει λιγότερα μαθήματα αφενός (μόλις 4 εξάμηνα) και δεν αντιβαίνει τη ροή του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε αδιανόητο το να χαθεί η εξεταστική δεδομένου ότι μπορεί να γίνει όχι εις βάρος της ομαλής ολοκλήρωσης του εξαμήνου!

5) Προκειμένου να μην παρατηρηθούν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον, ζητούμε από τους καθηγητές να δίνουν στην έναρξη του εξαμήνου αναλυτικό προγραμματισμό των διαλέξεων τους και της ύλης που θα διδαχθεί. Παράλληλα, επιθυμούμε, από το επόμενο εξάμηνο, να μην τοποθετούνται μαθήματα και εργαστήρια το απόγευμα της Τρίτης ώστε να υπάρχει μέρα για τη διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων χωρίς να χάνονται μαθήματα εκείνη την ώρα.


ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΜΜΥ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ανακοίνωση της Ομάδας Φοιτητών για τη ΓΣ της 29/01/09

Σας ενημερώνουμε ότι η Ομάδα Φοιτητών θα συμμετάσχει με πλαίσιο στην αυριανή Γενική Συνέλευση. Η Συνέλευση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς καλείται, ανάμεσα στα άλλα, να αποφασίσει και για την τύχη του εξαμήνου και της εξεταστικής. Επιβεβλημένη λοιπόν, θεωρείται η παρουσία όλων μας.