Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Πλαίσιο της Ομάδας Φοιτητών για τη Γ.Σ. της 21/10/09 του Φ.Σ. Η.Μ.Μ.Υ. Ε.Μ.Π.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ 21/10/09

ΚΕΣ


Στον απόηχο μαζικών κινητοποιήσεων από σύσσωμη τη φοιτητική κοινότητα κατά της αναγνώρισης των ΚΕΣ στη χώρα μας, φτάσαμε σήμερα, μόλις λίγους μήνες αργότερα, να έχουμε 41 τέτοια ιδρύματα αδειοδοτημένα από το κράτος. Ιδιωτικά δηλαδή ιδρύματα τα οποία παρέχουν πτυχία αμφιβόλου – στην καλύτερη περίπτωση – ποιότητας, ομότιμα όμως με αυτά των ΑΕΙ του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζονται. Με άλλα λόγια, πολλά από αυτά τα πτυχία θα αναγνωρίζονται από το κράτος ως ομότιμα αυτών των ελληνικών ΑΕΙ. Σε αυτήν την πράξη της απερχόμενης κυβέρνησης, την οποία με την απραξία της φαίνεται να επικροτεί και η σημερινή, πρέπει να εναντιωθούμε και να απαιτήσουμε τόσο το κλείσιμο των κολλεγίων αυτών, όσο και κυρίως τη θωράκιση και βελτίωση της ποιότητας σπουδών που παρέχει το σημερινό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.



Λίστα συγγραμμάτων – Νόμος - πλαίσιο



Ένα άλλο μέτρο που ήρθε να πλήξει τους φοιτητές είναι μια σωρεία διατάξεων του Νόμου – Πλαισίου, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται. Πρέπει εδώ να τονιστεί όμως ότι και πριν τον Νόμο – Πλαίσιο, πειθαρχικά συμβούλια με δικαίωμα διαγραφής φοιτητών υπήρχαν, δεν απαγορευόντουσαν και μάλιστα έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί και όχι πολύ παλιά (ΠΑ.ΠΕΙ.). Σε κάθε λοιπόν περίπτωση, και ανεξάρτητα από το εκάστοτε νομικό πλαίσιο, είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα εν τω γεννάσθαι.

Όσον αφορά στη λίστα συγγραμμάτων, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι με τον τρόπο που εφαρμόστηκε σε άλλες σχολές (ΑΣΟΕΕ) εκατοντάδες φοιτητές αναγκάστηκαν να αγοράσουν το ένα από τα δύο απαραίτητα για το μάθημα συγγράμματα, επειδή δεν θεωρήθηκαν και τα δύο απαραίτητα για την κάλυψη της ύλης του μαθήματος. Στη σχολή μας όμως, όχι μόνο δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχο φαινόμενο, αλλά όπου χρειαζόντουσαν πολλαπλά συγγράμματα δόθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Έτσι, είδαμε εκατοντάδες φοιτητές να επωφελούνται του νέου μέτρου, επιλέγοντας τα βιβλία της προτίμησής τους σε αρκετά μαθήματα, στα οποία με το παλιό σύστημα θα ήταν υποχρεωμένοι να πάρουν αποκλειστικά τα μοναδικά προτεινόμενα συγγράμματα, που πολλές φορές ήταν πολύ κατώτερα των σημερινών επιλογών. Θεωρούμε επομένως ότι το μέτρο της λίστας στη βάση του είναι θετικό.

Η εφαρμογή του προηγούμενου μέτρου δεν ήταν η επιθυμητή.

· Πρέπει να διεκδικήσουμε δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής αλλάξει επιλεγόμενο μάθημα ή μαθήματα ροών, πράγμα που δεν προβλέπεται σήμερα.

· Επιπλέον θα θέλαμε να επαναλάβουμε το διαρκές αίτημα για κεντρική διανομή των συγγραμμάτων (από τη βιβλιοθήκη της σχολής).

· Ζητούμε την επέκταση του μέτρου της λίστας συγγραμμάτων και σε ξενόγλωσση βιβλιογραφία, ειδικά στις περιπτώσεις όπου η αντίστοιχη ελληνική δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του μαθήματος.


ΣΑΕ



Ένα από τα χρόνια προβλήματα της σχολής μας. Μετά από την ασυνεννοησία των διδασκόντων τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα βλέπουμε εξετάσεις στις οποίες ζητούνται αδίδακτα (τουλάχιστον στο ένα από τα δύο τμήματα) θέματα. Επίσης, πρωτοφανής είναι η αδιαφορία και η πεισματική άρνηση των διδασκόντων να δίνουν πριμοδοτικές, προαιρετικές εργασίες, τις οποίες συμφοιτητές μας ζητάνε εδώ και καιρό. Για το λόγο αυτό, ζητούμε:

· Εξέταση μόνο σε διδαγμένα στο αμφιθέατρο θέματα

· Ορισμός θεμάτων από επιτροπή καθηγητών του τομέα Σ.Ε.Ρ.

· Χαριστική εξεταστική για τους επί πτυχίω άμεσα και με τους προαναφερθέντες όρους

· Προαιρετική πριμοδοτική εργασία που να μετρά μόνο θετικά

· Έμφαση στην εφαρμοσμένη διδασκαλία του μαθήματος

· Συντονισμός των διδασκόντων, για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

«Υπερπροστασία(!)» του πολίτη


Η αλλαγή της κυβέρνησης έφερε «άνεμο αλλαγής» και στη δημόσια τάξη στη χώρα μας. Υπό το πρίσμα της «Προστασίας του Πολίτη», τα μέτρα καταστολής που βιώνουμε μετά το Δεκέμβρη, έχουν ενταθεί σημαντικά. Με μία ασήμαντη αφορμή, μία εκτεταμένη επιχείρηση σκούπα στα Εξάρχεια οδήγησε σε δεκάδες προσαγωγές αθώων συνανθρώπων μας και κλίμα τρόμου επιβλήθηκε στην περιοχή, για να τιμωρήσει όσους τολμούν να σκέφτονται διαφορετικά. Παράλληλα, με αίμα βάφτηκε η πορεία για τη δολοφονία μετανάστη από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται σε δίκες με το νέο «κουκουλονόμο». Επίσης, για πολλοστή φορά γίναμε μάρτυρες ξυλοδαρμών αλλοδαπών και μη συμπολιτών μας που διαδήλωναν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Δηλώνουμε την οργή μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, ειδικότερα καθώς δε θα αργήσουν να πλήξουν εμάς και τα αιτήματά μας.

Καλούμε λοιπόν μαζί μας όλους τους φοιτητές, «παλιούς» και «νέους» να είμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι να αντιδράσουμε μαζικά, αποφασιστικά και ουσιαστικά σε αυτό αλλά και σε κάθε άλλο μέτρο το οποίο πλήττει τις σπουδές μας, την κοινωνία μας και το μέλλον μας.

Κατόπιν των παραπάνω, αποφασίζουμε:


· Συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 22/10.

· Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 11/11 και ώρα 14:30 για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

1 σχόλιο:

lamogio 18 είπε...

Συγχαρητήρια παιδιά για τη σπουδαία σας πρωτοβουλία να συστήσετε την "Ομάδα Φοιτητών"! Αυτό που σίγουρα χρειάζεται το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι νέες ομάδες ανένταχτων φοιτητών με φρέσκες ιδέες και διάθεση για διεκδίκηση! Το πλαίσιο σας, μεστό, όσο και πειστικό, θα κέρδιζε οπωσδήποτε την υποστήριξή μου αν ήμουν φοιτητής στη σχολή σας! Καλή συνέχεια και κάθε ευχή για δυναμική πορεία στο νέο έτος!

Παναγιώτης